Svatomartinská husa jinak

Svátek sv. Martina sebou nese hned několik zvyků a tradic. Jednou z nich je pečení tradiční svatomartinské husy. My jsme si ji také upekli… předtím jsme z však z husích brk pro vás připravili jedinečné psací nástroje, kterými bude recept nebo jídelní menu napsané opravdu výjimečně.

Husa je více než maso! A kdo si myslí, že ne…mýlí se!

Husí brk patří mezi nejstarší psací nástroje v dějinách lidstva, v současnosti jej však vytlačili propisky. My pro vás máme obě varianty! Elegantní psací brk Calamus s redisperem i stylový Calamus s kuličkovým hrotem.

Zachování tradic

V záplavě nejrůznějších produktů z blízkého i dalekého východu je klasický ručně vyrobený psací brk na trhu téměř raritou. A právě v době, kdy oslavujeme minulost a připomínáme si tradice, je prostor vzpomenout i na jednu ze základních hodnot, která formovala naši kulturu. PÍSMO!

Nezapomínejte, že i ty nejlepší recepty na tradiční staročeskou husu byly napsány husím brkem. A zachovaly se dodnes. Vraťme se k osvědčeným věcem!

Proč husa?

A jaká je vlastně spojitost mezi sv. Martinem, poustevníkem a následně biskupem z Tours, a husou? Vysvětlení existuje hned několik. Jedna legenda tvrdí, že husa skončila na pekáči, protože rušila bohoslužbu vedenou sv. Martinem. Druhá tvrdí, že se sv. Martin mezi husami skrýval a ony ho svým kejháním prozradily.

Ať tak, nebo tak, nebo třeba úplně jinak, dnes ke svátku sv. Martina patří husa. Na talíři nebo ve vaší ruce!